• Bartalos Tóth Iveta
  • Klubest

Tökös csajok - beszámoló a klubestről

40038389 2288235974582099 1148384859501101056 oPéntek este került megrendezésre Dunaszerdahelyen a Mert nőnek lenni jó PT  legújabb klubestje, melynek témája a Tökös csajok – Lehet bárki is győztes a nemek harcában volt.

A rendezvénynek ezúttal is a Buena Coffee adott helyet. Vendégeink voltak Érsek Sisa pszichológus, Zalka Anita és Zalka Lóránt pedagógusok.  Anita és Lóránt hosszú ideje házasok, három gyereket nevelnek és a cserkészképzést is a szívükön viselik.

A bevezetőben kicsit visszatekintettünk a múltba  és átbeszéltük, melyik korban mi volt a férfi és a nő szerepe.  A huszadik században történt fontos történésekről is szót ejtettünk, hiszen a szavazati jog, az egyenjogúság  hatalmas lépések voltak a nők számára. A nők is szavazhattak, véleményt alkothattak, tanulhattak és dolgozhattak.  Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a panelekbe szorított életforma  nagyon rosszat tett a társadalomnak.  Azok a munkák, feladatok, amelyekért  mindig is a férfiak voltak felelősek, egyszer csak eltűntek egy hatvan négyzetméterre visszaszorított élettérben, míg a nőinek titulált feladatok megmaradtak.

A nők dolgozni kezdtek, de munkájuk, a gyermeknevelés, bevásárlás mellett rájuk várt a háztartás – hiszen az mindig is a nők dolga volt. Rengeteg családban felborult az egyensúly, a nők túlterheltekké váltak, a férfiak sok esetben nem tudtak mit kezdeni felesleges energiáikkal és gyakran az alkoholizmus vagy más káros szenvedély irányába fordultak. Ehhez hasonló családokban több generáció is felnőtt, ahol a gyerekek már nem emlékezhettek arra, mi is a férfi feladata és így sok esetben egy torz kép alakult ki bennük a feladatmegosztás kérdésében.

A nők egyre önállóbbakká váltak. Napjainkban az egyetemet végzettek nagyobb része lány. A nők fontos pozíciókban, magas beosztásban dolgoznak. Az elmúlt évtizedekben igazán kemény nők születtek, akik mindennel elbírnak, akár egyedül is. De cél egy ilyen életforma?

40122594 2288242241248139 4160763758571945984 o

Szerettük volna ezzel a beszélgetéssel felhívni a figyelmet arra, hogy bár napjainkban gyakran hangsúlyozzuk, hogy a nők nem férfira vágynak elsősorban, hanem társra, mégis fontos, hogy abban, akit választanak, mindkettő meglegyen. A társ fontos abból a szemszögből, hogy egy kapcsolatban, háztartásban, családban mára már másfajta feladatok  vannak jelen, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ezek nagy része olyan, amelyeket anno mind női munkának neveztek volna. Mellőzni kell a férfimunka, női munka megközelítést, együtt, egymást segítve kell a feladatainkkal boldogulnunk.  A társ fontos szerepe az is, hogy támogassa a másikat. S hogy miért fontos továbbra is az, hogy  férfinak érezzük azt, akivel összekötjük az életünket? Azért mert ez segít minket igazi nőként kiteljesedni.  Számos olyan helyzet van az életünkben, amikor igen is fontos, hogy tökös csajként tudjunk viselkedni, de nem minden pillanatban kell ennek így lennie.  Egy erős jellem mer gyengébb is lenni, mert feladatokat megosztani, delegálni, átadni. Csak az a hosszú távon fenntartható kapcsolat, amelyben egyenlőek vagyunk, de tiszteljük azt is, hogy nem egyformák.

40002145 2288240944581602 965947379050086400 o

Beszélgetőtásaink rávilágítottak annak fontosságára, hogy a megváltozott világ és körülmények ellenére fontos, hogy a fiúkat az apák, a lányokat az anyák  neveljék fiúkká és lányokká. Az esti focit a haverokkal kiváltatja egy apa- fia foci, vagy más, hasonló elfoglaltság is. Minden gyerek számára fontos, hogy a saját közegében találjon maga számára hiteles  és követhető példaképeket.

Beszéltünk a komunikáció fontosságáról egy kapcsolatban. Arról, hogy ne célozgassunk, ne csapkodjunk, ne fitoktassuk az erőnket azzal, hogy mi mindennel egyedül is megbirkózunk. Ha kapcsolatban élünk, annak alapja a nyílt és őszinte beszélgetés. Ki kell mondani a jót és a rosszat, nem célozgatni kell arra, hogy ha segítségre van szükségünk, vagy  várni  hogy  a másik észrevegye azt.   A ki nem mondott szavak, ki nem mutatott érzelmek, harag mind egyfajta negatív flusztráltságot visznek a kapcsolatba. Nem tartunk helyesnek semmilyen stratégiát, taktikát, amely a nyílt komunikáció helyett a másik viselkedésének manipulációjára vagy irányítására alapszik.

40056654 2288236351248728 1235759750025576448 o

Tökös csajnak lenni tehát szabad, az nem zárja ki azt, hogy nőies nők lehessünk. Fontos azonban okosan kezelni  az erőnket, a határozottságunkat.  Egy női vezető is lehet gyengéd anya, feleség. Ezért is kell meghatározni, melyek azok a helyzetek, kérdések, feladatok, amikor a dominanciánkból engedünk és tudatosítanunk, mikor van arra nagyon is szükség. Természetünkből adódóan vannak helyzetek, feladatok, amelyekkel jobban elbírunk, a feladat jellegétől függetlenül. Vannak nők, akik kiváló pénzügyminiszterek, míg mások szeretnek bütykölni, vagy a családi logisztika megoldásában, tervezésében erősek. S férfiak is vannak, akik például jobban szeretnek főzni, esetleg a gyerekkel tanulni. Ahogy azt már írtuk, nincsenek férfi és női munkák, feladatok. Fontos, hogy úgy osszuk el őket egymás között, hogy egyenlőek legyenek a terhek.

A beszélgetést még órákig tudtuk volna folytatni, számos kérdés maradt még bennünk, de talán majd egy következő írás  formájában ezekről is tudunk kicsit beszélgetni.

40030579 2288238047915225 3094708732030877696 o

Köszönjük beszélgetőtársainknak a számos érdekes gondolatot, a nézőknek, hogy ez alkalommal is megtöltötték a Buena Coffeet és természetesen házigazdánknak, Stredl Tominak is azt, hogy immár két éve helyet biztosít a rendezvényeinknek.

Az est folyamán Németh Tibor volt a fotósunk, köszönjük neki a hangulatos képeket, melyeket IDE KATTINTVA  tekinthettek meg.

Ami pedig a további rendezvényeinket illeti:

Mészáros Krisztina szeptember elsején tartja első, Szerető fegyelmezés workshopját Dunaszerdahelyen, a Vovoland kistermében.  További  workshop időpontokról a Mert nőnek lenni jó Facebook oldalán lehet majd tájékozódni.

Október 20-án pedig újra Mert nőnek lenni jó szeminárium hat érdekes témával, számos vendéggel, kísérőprogrammal, kézművesvásárral  és egész napos feltöltődéssel.

A szeminárium része lesz Krisztinával közös könyvünk bemutatója is. A könyvről Bodó Marika közreműködésével készült egy őszinte riport is, amelyet hamarosan megtekinthettek a Mert nőnek lenni jó youtube csatornáján.

Addig pedig kövessetek minket az Instagramon is, ahol  naponta frissülő tartalmakat, hangulatos képeket és egy-egy számunkra fontos gondolatot, üzenetet is találhattok.

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.