• Bartalos Tóth Iveta
  • Kultúra

Mary Kay Andrews : Csajos esték – Könyvajánló

39091763 1869736046439738 4353900616737619968 nVannak olyan témák, dolgok, amelyekkel téged is le lehet venni a lábadról, ha azt megpillantod egy könyv borítóján, címében, vagy a hátlapon található tartalomban?

Esetemben sokáig a Párizsban játszódó történetek voltak ilyenek, mára azonban bővült a helyszínek listája az olyan fehér homokos, kis faszerkezetű nyaralókkal teli szigetekkel, amelyeket Mary Kay Andrews regényeiben találhatunk.  Olyanokkal, amelyeken az ember szívesen elbújna néhány hónapra, ráklevest, homáros szendvicset majszolva a helyi kiskocsmában, esténként a végtelen homokos vízparton sétálgatva, megtalálva  álmai házikóját a paradicsomban, miközben  szerelembe esik, of course :-D

Egy ilyen floridai vidéken játszódik a Csajos esték című regény is, amely tökéletes kikapcsolódás lehet egy nyaralás,  vagy hétvégi strandolás során  szinte mindenkinek.

A regény főszereplője Grace a sikeres életmódblogger, akinek munkásságát százezrek követik, tömegek rajonganak receptjeiért, házfelújítós,  barkácsolós és lakberendezős  történeteiért.

Grace blogja ő és marketingmanager férje aktív munkájának köszönhetően egy aranybánya, a hirdetők sorban állnak, hogy együttműködhessenek  vele.

A fiatal pár a tökéletes amerikai áloméletet éli  egy hatszáz négyzetméteres floridai villában  egy golfpálya szomszédságában, drága holmikkal körülvéve. Ám egy éjszaka Grace látszatboldogsága apró darabokra hullik, mikor férjét rajtakapja a saját aszisztensével.  A feldúlt és addig semmit sem sejtő feleség mérgében kívül belül kimossa férja Audiját a kerti medencében, majd mindent hátrahagyva kiviharzik a közös otthonukból. Grace ekkor még nem is sejti, mi mindent veszít el az ajtón kilépve. A feldühödött férj, aki egyben üzlettárs és az anyagiakat is a kezében tartja, kitiltja feleségét a lakóparkból, zárolja számláit, elzárja őt minden bevételi forrásától, sőt még a saját blogjától is. Felesége helyét a szerető veszi át, aki az ellopott blogot is tovább szerkeszti az áruló férjjel.

Gracet a bíróság egy válássegítő terápiára kötelezi, melynek célja az, hogy megbánja erőszakos viselkedését és megértse, mi az ő felelőssége a megromlott házasságában.  Nem elég, hogy Gracet a férje teljesen kifosztotta, megcsalta, alkalmanként háromszáz dollárért neki kell  azon töprengenie, mivel is érdemelte ki  férje hűtlenségét és a teljes árulást.

Bár minden erejével tiltakozik a foglalkozás ellen, a csoportban  sorstársakra, barátokra  lel és az igaz szerelmet is megtalálja egy olyan férfi személyében, akit hozzá hasonlóan kisemmiztek és érzelmileg megsebeztek.  

Grace a semmiből építkezik újra. Anyja kocsmája feletti egykori gyerekszobájában indítja el új blogját, adományboltokban keres új praktikus ruhákat a régi méregdrága holmiai helyett  és az új szakmai kihívások is ott találnak rá, ahol a legkevésbé sem számít rájuk.  Bár mindenét elveszítette megérti, hogy az a minden talán mégsem volt az élete, s hogy az igazán értékes dolgok most kerültek előtérbe.

A történetben  Mary Kay Andrews stílusához híven van egy is gasztrovonal, egy kis lakberendés, szerelem, de nem a szokásos lányregény stílusban, na és persze intrika, cselszövés és bűntény is.

Bár a könyv több mint 460 oldalas, nagyon könnyen és gyorsan olvasható. Igazi nyári történet, a jobbik fajtából. Izgalmas, nem kiszámítható és cselekményben gazdag. Olyan, mint az írónő többi regénye is.

Szeretettel ajánlom a Csajos esték című könyvet nem csak a hozzám hasonló bloggereknek, hanem mindenkinek, akinek a táskájába a naptej és a fürdőruci mellé befér egy kis olvasnivaló is.

P.S.:  Nem vagyok (de bizony) paranoiás, de a jelszavaimat gyorsan megváltoztattam én is, nehogy a férjem egy eszement kaland után ellopja életem fő művét, az írásaimat. Bár ha a regényt vesszük alapul, talán én is valami még értékesebbre bukkannék utána. Ki tudhatja, ugye? A kísérletezést rátok hagyom, de a könyvet bátran ajánlom a nyár előttünk álló heteire, csajos estéire. 

A könyv magyar nyelven az I.P.C. Könyvek gondozásában jelent meg. Keressétek a  Libri és a Panta Rhei polcain ( vagy kérjétek kölcsön SH Mónikától, akárcsak én ).

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.