• Molnár Ildikó
  • Élet

A hátfájás megelőzése nyáron

earthing 300x199

Ritka az, ha valakinek még nem fájt  a háta, dereka, nyaka, esetleg a térde, statisztikák alapján 85%-unknál már előfordult valamelyik kellemetlen tünet.  A fájdalomnak különböző okai lehetnek, lehet akut és krónikus, legtöbbször  a helytelen izomhasználat és testtartás következménye, de ezekkel részletesen majd egy másik irásban foglalkozom.

Sokan megkeresnek ezekkel a problémákkal nyáron is, így hát gondoltam legyen az első egy ilyen speciális „nyári edisön“.

 

 

Tombol a nyár, hordjuk a vékony talpú cipőket, nyomatjuk a légkondit, befőzünk, gyerekek után rohangálunk. Tegye fel a kezét akinek van ideje vagy kedve gerincerősitő tornagyakorlatokat végezni ?! Na jó, nekem sincs!  Mi az amit mégis megtehetünk ? Összegezném röviden 5 pontban.

  1. Az úszás, gyógyfürdőzés

Kellemesen ellazítanak a termálvizek, nyugtató és gyógyhatásúak. Krónikus fájdalmaktól is megszabadíthatnak, kénes hatásuk nagy segítség lehet a porcbetegségek kezelésében, azonban vigyázzunk a melegvizes fürdőkúra izom vagy ideggyulladás esetén többet árthat mint segíthet, ezért jobb ha ilyen esetekben kikérjük kezelőorvosunk véleményét termálfürdőzés előtt.

 Az úszás átmozgatja az egész testünket, kiváló prevenciós módszer hátfájás megelőzésére, hiszen nem terheli a gerincet mégis erősíti izmainkat. Legfőképp a hátúszás és a gyorsúszás ajánlott, nyaralásaink alkalmával ne hagyjuk ki a vizitornát és a pezsgőfürdőzést se!

  1. Járhatunk mezítláb

Egy pillanatig se habozzunk, amint lehetőségünk adatik,   járjunk mezitláb  nem csak a lakásban, kint a szabadban is. Engedjük talpunkat érintkezni az anyafölddel, hadd stimulálja talpunk reflexpontjait, hiszen ezáltal  hatással vagyunk szerveink működésére is,  serkentjük az anyagcserefolyamatokat, az energia áramlását testünkben, valamint a vérkeringésünket is.   A rendszeres mezítláb járás csökkenti vagy elmulasztja a hátfájást és immunerősitő hatású. Engedjük gyermekeinket és minél többet mezítláb járni, hiszen a felsorolt hatásokon kívül fejleszti koncentrálóképességüket, mivel járás közben oda kell figyelni,  hova lépnek.

  1. Megfelelő folyadékbevitellel óvjuk testünket

Ahogyan testünk nagy részét víz alkotja, úgy a csigolyák közti porckorongokat is. Mozgás és járás közben a porckorong folyadéktartalma fokozatosan kipréselődik, így estére kb 20%-al csökken. Ennek köszönhetően este 1-2 cm-rel alacsonyabbak vagyunk mint reggel. Megfelelő folyadék bevitel mellett persze éjszaka mindez korrigálodik. Vízhiány esetében azonban idővel eldeformálodások, kopások alakulhatnak ki. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vízpótlásra különösen nyáron!

  1. Az egészséges ételek fogyasztása elengedhetetlen

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása kitűnő választás reuma és gyulladás esetén. Fogyasszunk sok tengeri halat, hozzá lenmagolajjal ízesített salátákat, de nem árt a diófélék és a paradicsom fogyasztása sem. Kiemelném az E, B és C vitaminok fogyasztását és az elengedhetetlen D vitamint ami az izületi porckopás megelőzésében segít. Tehát napozás és hozzá friss zöldségek, gyümölcsök, tengeri halak és már tettünk is valamit magunkért!

  1. Relaxáljunk

A végére hagytam a számomra legfontosabbat a relaxációt, pihenést, lazítást. Probáljuk meg bevezetni a mindennapjainkba a napi 10 perc tervezett pihenést. Lehet az egy reggeli meditáció, esti ima, befelefordulás, séta a városban vagy ebéd utáni alvás. Rendszeres alkalmazás után meg lesz az eredmény, adjuk meg testünknek a pihenés lehetőségét, engedjük, hogy izmaink ellazuljanak, görcseink feloldódjanak, és idővel sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Kép forrása

 

 

 

 

 

 

 

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.